הוצאת קטינים ממשמורת הוריהם.
לאורך שנים רבות אנו נתקלים בכתבות ובסיפורים קשים בכלי תקשורת על הוצאת קטינים מהבית על ידי עובדים סוציאליים ועל העוולות שנעשו למשפחות ולקטינים – בחסות החוק.
כדי להבין את כיצד מתבצעות הוצאות הקטינים ממשמורת הוריהם, נפנה לעו”ד אורית בן שושן המנוסה והמקצועית בתחום דיני המשפחה והרווחה.
האם אפשר להוציא קטין ממשמורת הוריו, ואם כן – באילו תנאים?
כדי להבין לעומק את ההליך, נתחיל בהיכרות עם תפקידם של העובדים הסוציאליים לחוק הנוער בפרט, ועם מערכת הרווחה ככלל.
עובד סוציאלי לחוק הנוער – שהיה ידוע עד סוף 2010 כ”פקיד סעד לחוק הנוער” – הוא בעל הסמכות לטפל בקטינים הנמצאים בסיכון ובסכנה ולפעול להגנתם מכוח החוק. סמכות זו נובעת מחוק הנוער (טיפול והשגחה). תפקידו של העובד הסוציאלי הוא לייצג את מערכת הרווחה בהגנה על קטינים הנפגעים על ידי האחראים עליהם, תוך שמירה על רווחתם וביטחונם.
הסמכויות העיקריות של העובד הסוציאלי כוללות: בדיקה וחקירה, התערבות לפי החוק, דיווח למשטרה ומתן המלצות, וכן פנייה לבית המשפט לנוער או לבית המשפט לענייני משפחה.
במסגרת תפקידו, מוסמך העובד הסוציאלי לקבל כל דיווח על ילדים בסיכון ולבדוק את הנושא. הוא רשאי לפנות לכל אדם שיש בידו מידע על הילד ולקבל כל מידע רלוונטי – לרבות מידע רפואי החסוי בדרך כלל – בהתאם להוראות החוק. בהתאם לשיקול דעתו, רשאי העובד הסוציאלי להיפגש עם האחראים על הקטין, להבהיר להם את חומרת המצב ולהתרות בהם לשנות את דרכיהם. במסגרת הסכם עם האחראים, עובד סוציאלי לחוק הנוער יכול לדרוש תנאי מחיה נאותים לקטין ולהפסקת הפגיעה הפיזית, הסכם זה מכונה (לאור החוק).
בנוסף, מחויב העובד הסוציאלי לדווח למשטרה על כל עבירה פלילית כלפי קטין בתוך זמן סביר. המלצותיו למשטרה תלויות ברמת שיתוף הפעולה של ההורים עם רשויות הרווחה ובהפסקת מצב הסיכון. במקרים שבהם ההתערבות לא צלחה או שהפגיעה הינה חמורה, מוסמך העובד הסוציאלי לפנות לבית המשפט בבקשה לצו השגחה או צו להוצאה ממשמורת.
חשוב לציין כי במקרים דחופים – ניתן להפעיל צו חירום או לבקש צו ביניים.
דיווח חובה על פי חוק
החוק בישראל מחייב דיווח במקרים חריגים על מצב של ילד או נער:
- כל אדם היודע על סכנה לקטין מצד האחראים עליו חייב לדווח לעובד הסוציאלי לחוק הנוער או למשטרה.
- כל אדם שמחזיק בקטין מתחת לגיל 14 ואינו קרוב משפחה מדרגה ראשונה (על פי חוק האומנה) חייב לדווח על כך לשירותי הרווחה בהתאם למקום הימצאותו של הקטין.
- חוק טיפול בחולי נפש מחייב דיווח לעובד סוציאלי כאשר קטין מאושפז בניגוד לרצונו.
התערבות לפי בקשת ההורים
העובד הסוציאלי רשאי להתערב גם לבקשת ההורים, במקרים שבהם הקטין מסכן את עצמו או את סביבתו – כמו אלימות כלפי ההורים, עיסוק בזנות, שימוש בסמים, שוטטות, ביצוע עבירות פליליות ועוד.
במקרים קיצוניים אלה, הקשר עם הקטין נעשה בשיחה “לאור החוק”, ולאחריה יכול העובד הסוציאלי לפנות לבית המשפט בבקשה להגשת צו במטרה להקן על הקטין מפני עצמו.
מתי מבקשים להוציא קטין ממשמורת הוריו?
ראשית, חשוב לדעת כי הוצאת קטין ממשמורת הוריו הינו אירוע טראומטי לכל הגורמים המעורבים בו, ובראשם – הקטין עצמו.
קיימות מספר סיטואציות שבהן מחליט העובד הסוציאלי, בהתייעצות עם גורמים מקצועיים (פיקוח מחוזי ו/או ארצי), לפנות לבית המשפט בבקשה לצו הוצאה ממשמורת:
- התערבות ממושכת שלא צלחה:
לאורך השנים ניתנה להורי הקטין מעטפת טיפולית ותמיכה לצורך שיפור מסוגלותם, אך ההשקעה לא הניבה תוצאות, והקטין ממשיך להיות בסיכון גבוה – פגיעה פיזית או נפשית, הזנחה, שוטטות, התמכרות לסמים ועוד.
במקרים אלו פונה העובד הסוציאלי לבית המשפט לנוער או לבית המשפט לענייני משפחה במידה ומתנהלים הליכים משפטיים -בבקשה לצו הוצאה ממשמורת.
- צו חירום:
מקרים חריגים וקיצוניים שבהם הוצאת הקטין מתבצעת לאלתר. לרוב מדובר בקטין הסובל מהזנחה קשה, או כאשר מדובר באחראי עליו אינו מסוגל לטפל בו.
במקרה כזה רשאי העובד הסוציאלי להוציא צו חירום. מיד לאחר מכן על עו"ס לקיים ועדה לתכנון טיפול והערכה במחלקת הרווחה במקום מגוריו של הקטין.
בוועדה משתתפים אנשי מקצוע: עובדים סוציאליים, פסיכולוגים, אנשי חינוך, קציני ביקור סדיר, רופאים (במידת הצורך), מפקחים ממשרד הרווחה, הוריו של הקטין ועוד.
- דיון בבית המשפט:
כשבוע לאחר צו החירום מתקיים דיון בבית המשפט בצירוף פרוטוקול הוועדה. בית המשפט מחליט אם הקטין יחזור לבית הוריו או יועבר למסגרת חוץ-ביתית, בהתאם לתוכנית הטיפול שהוגדרה.
סיכום:
עובד סוציאלי לחוק הנוער פועל תחת פיקוח הדוק של משרד הרווחה, והחלטות משמעותיות – כמו הוצאת קטין מהבית – מתקבלות בסופו של דבר על ידי בית המשפט.
אם נקלעתם למצב שבו תיק הנוגע לקטינים מתנהל מול שירותי הרווחה – מומלץ להיוועץ עם עורך דין דיני משפחה אורית בן שושן – בעלת ניסיון בטיפול במצבים רגישים אלה.
יש להדגיש כי הוצאת הקטין מהבית אינו סוף פסוק, יחד עם זאת על מנת לנהל הליך מקצועי מול מערכת הרווחה מומלץ מאד לפנות באופן מידי לקבלת הסיוע של עורך דין שמכיר את חוקי המערכת הרווחה.
משרד עורכי הדין אורית בן שושן מתמחה בדיני משפחה/רווחה ובפרט בכל הנוגע לקטינים, נוער בסיכון, חסרי ישע, אנשים עם מוגבלויות, אפוטרופוס קטין ומבוגר.